Skip to content

Hoe maak ik de juiste studiekeuze?

Studentencoaching!

 

Een bewuste studiekeuze vereist een aantal stappen die gerichte aandacht nodig hebben. Er zijn veel zaken die jezelf kunt doen maar het is toch nuttig om hulp te krijgen gedurende het stappenplan. Vaak is het moeilijk om te weten wie je bent, wat je talenten zijn, wat jouw toekomstplaatje is en wat je verwachtingen van een opleiding zijn. Hiervoor biedt Studentencoaching diverse mogelijkheden. Hieronder een samenvatting van de stappen.

1.

Ken jezelf

Waar loop je warm voor? Wat doe je graag? Wat kun je goed? Zet je sterke en zwakke punten op een rij. Maak ook een lijstje met jouw interesses, kwaliteiten, talenten en vaardigheden. Praat erover met mensen die jou goed kennen.tip

2.

Jouw ideale studie

Welke eisen stel jij aan een studie? Wat verwacht je ervan? Stel een lijstje op met criteria. Denk aan zaken als inhoud, lesvormen, niveau, loopbaanmogelijkheden, sfeer en locatie.

3.

Verkenning van de mogelijkheden

Verzamel alle informatie die je kunt vinden. Kijk op internet, lees brochures, ga naar voorlichtingsdagen of –bijeenkomsten en spreek met studieadviseurs. Ben je er nog niet aan toe om te gaan studeren? Kijk dan eens naar andere mogelijkheden.

4.

Vergelijken van de opleidingen

Toets nu de opleidingen die passen bij jouw interesses, capaciteiten en wensen. Bekijk meerdere studies grondig; er zijn veel meer leuke opleidingen dan je misschien denkt.

5.

Beslissen

Je weet wat je zoekt en je hebt ook al iets gevonden? Dan is het tijd voor een beslissing. Schakel je gevoel vooral niet uit: kies datgene wat je echt interesseert. Blijf je twijfelen? Geen paniek. Eerst een jaar werken of reizen levert vaak nieuwe inzichten op. Wat je ook doet, zorg dat het jouw keuze is.

Vijf tips voor beginnende studenten!

In 2011 werd ik geïnterviewd door Omroep Brabant. Lees het artikel met 5 tips voor beginnende studenten.